AUGUSZTUS 21-22. NAPJÁN ZÁRVA VAGYUNK!
AUGUSZTUSI AKCIÓK
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


VENDÉGKÖNYV


PARTNEREINK

ujbanner_kisebb.jpg
egeszsegpenztarak.png

Ételallergia, ételérzékenység, ételintolerancia 6.000.- Ft

Az ételallergia manapság egyre jobban ismert fogalom, annak köszönhetően, hogy a felnőtt emberek 2%-5%-át a gyermekeknek pedig, 6%-át érinti. Ez a szám sajnos folyamatosan emelkedik, az allergiára hajlamos embereknél pedig az allergiát vagy intoleranciát okozó ételek száma szintén nő.

Fontos elkülöníteni az ételallergiát az étel intoleranciától.

Nem csak megnevezésében, de a tünetek kialakulásában, a klinikai kórkép lefolyásában is jelentős különbség van közöttük.  Az allergia jelentősen veszélyesebb, mert akár az ember halálához is vezethet!  Az intolerancia egy olyan folyamat, ami bizonyos étel elfogyasztása után kellemetlen tünetekkel jár, de ebben az immunrendszer nem vesz részt.

etelallergiakep.png

Ez utóbbi felismerése olykor nem is könnyű, hiszen általános tünetek jellemzik. Ha felmerül a gyanú, akkor megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal könnyű kimutatni és elkülöníteni, ezáltal a tünetek kialakulása elkerülhető.
Az ételallergia betegségben szenvedők szervezete egy azonnali immunválasszal reagál az elfogyasztott allergénre, míg az étel-intoleranciában szenvedők tüneteiért az emésztőrendszer a felelős.

Ételallergia leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik, elhanyagolása súlyosan befolyásolhatja a gyermek testi és szellemi fejlődését. Az allergiás reakciók az étel elfogyasztása után jelentkeznek, de csak egy részük érinti a tápcsatornát (hasfájás, hasmenés, hányinger), gyakran társulnak hozzájuk légzőszervi, asztmás, vagy ekcémás bőrtünetek.

Gyakoribb allergizáló ételek:  gabonák, húsok, tojás, tejfehérjék, tengeri halak, kagylók, polip, mandula, mogyoró, földimogyoró, dió, napraforgómag, szamóca, földieper, őszibarack, alma, narancs, banán, spenót, sárgarépa, fokhagyma, burgonya, kakaó.
Allergizáló ételadalék-anyagok: tartósítószerek, ételszínezékek, ízesítők (pl. asztpartám, benzoát, szacharin, nátrium-dioxid, nátrium-glutamát, tartrazin).

Ételintolerancia

Léteznek olyan ételek, melyek annak ellenére, hogy az immunrendszert nem aktiválják (allergiás reakciót nem váltanak ki), mégis típusos allergiás tüneteket okozhatnak. A jelenség magyarázata: eleve olyan vegyületeket tartalmaznak (hisztamin, szerotonin), melyek amúgy az allergiás reakció során szabadulnak fel, s felelősek az allergiás tünetekért. A magas hisztamin/szerotonin tartalmú ételek így az immunrendszer aktiválását átugorva, közvetlenül okozhatnak allergiás tüneteket: hasi panaszok, bőrtünetek, fulladás. Ezt a jelenséget álallergiának is nevezzük. Ilyenkor a klasszikus allergia-tesztelés mindig negatív eredménnyel zárul. Ételintoleranciával (IgG által közvetített) a lakosság 40%-a küszködik éveken keresztül.

Allergiás tünetet okozó ételek:

Halak: füstölt hering, halikra, szardínia, tonhal;
Érett sajtok: camambert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajtok;
Alkoholok: fehér- és vörösbor, pezsgő, sör;
Húsfélék: belsőségek (májkrém is), érlelt kolbász, füstölt hús, sertéshús, sonka, szalámi;
Zöldségek: bab, borsó, lencse, szója, mák, paradicsom (ketchup is), savanyú káposzta, spenót;
Gyümölcsök: ananász, banán, narancs, papaya, eper, dió, mogyoró (mogyorókrém is), olajos magvak;
Egyéb élelmiszerek: csokoládé, kakaó, kávé, fahéj, csiga, kagyló, kaviár, paprika (fűszerpaprika is), sörélesztő, tojás (sütve, főzve is).

Keresztallergiát okozó ételek
Egyes légúti allergének (pl. parlagfű) okozta tüneteket bizonyos ételek (pl. görögdinnye) felerősíthetnek, noha az étel önmagában nem okoz panaszt.

Ez nem egy valódi allergia, hanem egy abnormális fiziológiás válasz, amit nehéz meghatározni, és amelyet nehezen tolerálható szubsztanciák, fehérjék késői reakciói okoznak, dózis-függőek, és számos ételben megtalálhatóak.

•    Metabolikus ételreakció előfordulása a születéstől kezdve

a hiba a tápanyagok metabolizmusában, azaz feldolgozásában van. Ilyen betegség például a coeliákia, deficiencia diabetes mellitus, lactase, és a favizmus. phenylketonuria

•    Pharmakológiai reakciói

kis molekulasúlyú kémiai anyagok okoznak. például a szalicilátok, aminosavak, vagy étel adalékok, amik tartósítják, festik, ízesítik az élelmiszereket. Ezek a kémiai anyagok gyógyszerekre jellemző mellékhatásokat okoznak az arra érzékeny egyéneknek

•    Gasztrointesztinális reakciói

tápanyagok felszívódása nem megfelelő a belekben.

Kimutatott ételallergia esetében a legfontosabb a panaszt okozó ételek kizárása az étkezésből.
Sokszor ez igen nehéz, főként a tej és a liszt esetében. A másik problémás terület az adalékanyagok. Sajnos minden európai uniós előírás ellenére ma is gyakran találkozunk olyan ételekkel, melyeken nincs feltüntetve minden összetevő.
A tejcukor- és a lisztérzékenységet gyakran tévesen allergiának tekintik, pedig a tejcukor (laktóz) esetében egy veleszületetten vagy szerzetten hiányzó, esetleg csökkent mértékben működő, laktózt bontó enzim áll a háttérben, míg a cöliákia nem allergia, hanem egy immunrendszeri betegség,

Az ételallergiásoknak eddig az volt a házi feladata, hogy kerülje az allergiát kiváltó ételeket. A műszeres méréssel - VEGA teszttel - ki lehet mutatni, mely ételeket nem tolerálja a szervezet az adott időben. Ezeket átmenetileg kerülnie kell.

Javasolt még a toxinteszt elvégzése is, hogy a mélyebb okot is – a kiváltó okot – figyelembe tudjuk venni a tanácsadásnál.

Táplálék allergia tünetei:
•    bőrviszketés, Ekcéma, Urticaria(csalánkiütés),
•    Dermatitis
•    hasmenés, hányás, súlymegállás, súlycsökkenés
•    székrekedés, reflux
•    nehézlégzés, rekedtség, köhögés
•    nyálkahártya duzzanat, légszomj, fulladás
•    Viselkedészavar, fejfájás, migrén
•    Anafilaxiás sokk
•    akut lefolyású
•    azonnal jelentkeznek a tünetek
•    (kis mennyiség elfogyasztása után is kiváltódik)
•    speciális antitest Immunglobulin E termelés indul meg.
Ritkább tünetek:
•    kiújuló szájfekély (afta)
•    gyomor- vagy nyombélfekély
•    krónikus csalánkiütés
•    szövetduzzadás
Egyeseknél az alábbi betegségek társulhatnak az étel-intoleranciához:
•    Crohn-betegség
•    Ízületi panaszok
•    Reumás ízületi gyulladás
Az étel - intolerancia a következő betegségekkel hozható még kapcsolatba:
•    ekcéma,
•    eosinophil esophagitis (nyelőcsőgyulladás)
•    funkcionális dyspepsia (rossz emésztés),
•    irritábilis bél syndroma és gyulladásos bél betegség (IBD)
•    krónikus székrekedés,
•    krónikus hepatitis C infekció,
•    Légzőszervi komplikációk, mint pl. asthma, rhinitis
•    NSAID intolerancia,

Mindezekből következik, hogy az ételintolerancia jelentős mértékben rontja a mindennapi életminőséget, de súlyos anyagcsere és pszichés betegségek kialakulásához is vezethet.
Nagy segítséget adhat ezeknél a panaszoknál az ételintolerancia, a teljes allergiateszt, amely az allergének pontos kiszűrésével segíti a javulást, emellett a toxin és gócteszt, mely az allergia kiváltó okait, a háttérben lévő toxikus terheléseket deríti ki.

Ételérzékenység, ételallergia vizsgálat díja : 6.000.- Ft