A B5 vitamin vagyis pantoténsav alapvetően fontos a hajegészség szempontjából, emellett a karcsúság és a jó közérzet vitaminja. A pantoténsav-hiány főként azoknál fenyeget, akiknek nem áll módjukban nyers élelmiszereket vásárolni, és ezért a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy a mélyhűtőben hosszan tárolt konzervet, vagy műanyag dobozba zárt főzeléket, gyümölcsöt, készételeket, virslit, főtt tésztát, fényezett rizst, süteményeket stb. fogyasztanak. A hiány fokozódhat az idős embereknél , akik kisebb mennyiségeket esznek, ennek megfelelően kisebb adagok kerülnek a szervezetükbe a létfontosságú tápanyagokból.
Aki reggelenként, a felkeléskor, merevnek érzi magát, akinek a karja-lába csak kínlódva, fájdalmasan mozog az ízületek merevsége és ízületi gyulladása miatt, az feltehetően pantoténsav-hiányban szenved. A klinikai ellenőrzés során minduntalan bebizonyosodik, hogy az ízületi gyulladásos betegeknek igen alacsonyak a pantoténsav értékeik. A vitamin fokozott adagolása egy-két héten belül megszüntetheti a fájdalmakat és panaszokat. De ha aztán visszatérünk a szokott táplálkozásra, előbb-utóbb ismét kezdenek jelentkezni a panaszok.
A pantoténav hiányának tünete lehet az őszülés és a hajhullás is vagy akár a szorulás.
Különösen gazdag pantoténsavban: máj, vese, tojássárgája, búzakorpa, pisztráng, napraforgómag, hering, makréla, Camembert, rokfort sajt, diófélék, teljes őrlésű gabona, vadhús, színhús, teljes tej és a teljes őrlésű gabona. Legmagasabb a koncentrációja a sörélesztőben és a méhpempőben, a méhkirálynők rendkívül dús, tápláló ételében.
A pantoténsav tulajdonképpeni gyulladásgátló hatását a mellékvesekéregben lefolyó anyagcsere-működésben fejti ki , ahol ez a vitamin részt vesz a kortikoszteroidok (például a kortizol) előállításában. A kortizol és a vele rokon anyagok, például a kortizon hozzásegítenek a stressz leküzdéséhez , és ugyanakkor az egész testben akadályozzák a gyulladásos folyamatokat. A kortikoszteroidok minden más anyagnál erélyesebben indítják meg a zsír leépítését a hájból, így a pantoténsav közvetve hozzájárul a karcsúsításhoz vagy karcsúság megőrzéséhez. A vitamin hiánya viszont elhízást eredményezhet. Általában elmondható, hogy a pantoténsav karcsúsít és frissé tesz.
Még egy módon növeli ez a vitamin az erőnket és a vitalitásunkat, központi alkotóeleme ugyanis a koenzim A-nak, minden vitalitás őselemének .
Mindebből látható, hogy e vitamin hiányának súlyosak lehetnek a következményei. Aki reggeltől estig, állandó stresszben él, kénytelen felhasználni pantoténsav tartalékait a mellékvesekéregből, és így rövidesen elveszíti testi vitalitását. Aki fizikai munkával hajtja magát (így például sok háziasszony vagy többgyermekes anya), vagy aki aktívan sportol, az feléli a mellékvesekéreg pantoténsavát.
A vitamin tehát részt vesz a lipolízis, vagyis a zsírsejtekből való zsírlebontás beindításában, majd ismét megjelenik a testsejtekben, hogy a zsíroxidációban is közreműködjön. Így jön létre az a kiegészítő energia, amelyre nagy feszültségben feltétlenül szükségünk van. Mint az anyagcsere hajtórugója, a vitamin a szövetépítésben is szerepet játszik, különösen ami a bőrt és a nyálkahártyákat illeti. Így véd meg bennünket, illetve nyálkahártyáinkat a fertőzéstől. Óv az idő előtti öregedéstől és ráncosodástól is.
Még a haj növekedését és pigmentálódását, vagyis a színeződését is előmozdítja a pantoténsav. A Hair Nice hajerősítő őssejtes szérum is tartalmaz B5 vitamint, így a bőrön keresztül közvetlenül segíti a hajnövekedést.
A B-vitamin felét elpocsékoljuk, amikor a gabonát fehér lisztté, a természetes rizst fényezetté alakítjuk. A hús sütésénél vagy párolásánál a pantoténsav 35 százaléka vész kárba. A vitamin igen érzékeny a savanyúra is. Azok az ételek, amelyek sok ecettel készülnek és ráadásul hosszan tároljuk is őket, szinte teljes B5-vitamin-készletüket elveszítik. A vitamin a táplálékból válik ki a belekben, de ugyanott mikroorganizmusok segítségével termelődhet is – feltéve, hogy a bélflóra nem károsodott valamilyen okból. Normális körülmények között a saját készítésű vitaminmolekulák pótolják a táplálkozás pantoténmolekula-hiányát, és ugyanez történik fordítva is. Azonban ez az egyensúly csak addig működik, amíg valamennyire egészségesen táplálkozunk. Ellenkező esetben mindkét vitaminforrás bedugul, és megjelennek az említett hiányjelenségek. Minthogy a magunkhoz vett tápanyagok majd egynegyedére az agyvelőnk tart igényt, a vitaminhiány először ideges tünetekkel jelentkezik .
A vitamin a testsejtekben enzimek százainak a felépítésében vesz részt. Az egyik enzimreakció, amelyet a pantoténsav tesz lehetővé, a kolin B-vitamin átalakítása az agyban a hangulatot javító acetilkolin ingerületátvivő (idegizgató) anyaggá. Ezeknek az úgynevezett neurotranszmittereknek igen fontos szerep jutott az agyban és az idegrendszerben, mert rajtuk fut keresztül minden gondolati jelzés és érzékelés. A pantoténsav 24 órán belül szabályosan fel tudja élénkíteni az agyat, megszünteti a szórakozottságot, aggályoskodást, emlékezetgyöngeséget, koncentrációképtelenséget, szellemi restséget és enyhébb depressziót .
A finomított élelmiszer, így például a fényezett rizs, a gyúrt tészták, a fehér kenyér stb. nagyon kevés pantoténsavat tartalmaz. A hőkezelés (sütés, párolás, főzés) tönkreteszi a vitamint. A savak is szétbomlasztják a vitamin molekuláit, így az ecet, minden ecetes öntet, erős mustár stb. De az erősen lúgos élelmiszerek is (a lúgok a savak ellentétei) ártanak a vitaminoknak, így például a nátron és a sütőszóda.
Az egyenletes ellátottságot egészséges, magas tápértékű élelemmel biztosíthatjuk, és azzal, hogy egyidejűleg lemondunk az „üres” ételekről, például a cukorról, édességekről, a spagettiről stb.
Az alábbiak miatt fontos a Pantoténsav megfelelő jelenléte:
- Energiatermelés, vitalitás
- Gyulladások megakadályozása
- A stressz elhárítása
- A zsír lebontása, hasznosítása
- Szellemi frissesség, koncentrációs képesség
- Egészséges haj
- Egészséges bőr
- Dús és színes haj
- A végtagok jó vérellátása és ép idegek