Cikkek

Cukormentes édesítés

A xilit – másnéven nyírfacukor – , mivel kifejezetten alacsony a glikémiás indexe (GI=7-13), a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. A cukorhoz képest a 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, és az emésztésekor felszívódó szénhidrát is kevesebb. Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Ismerjük meg alaposabban ezt a fajta édesítést.

A xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Elősegíti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást. Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyan csökkenti a fogszuvasodás előfordulását. Candida diétán lévők is nyugodt szívvel fogyaszthatják. A xilit egy természetes édesítőszer, egy édes kristályos szénhidrát, amely szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul.  Egy átlagos felnőtt naponta párszáz milligramm zöldségekből és gyümölcsökből származó xilitet fogyaszt.   Szerveztünk ezenkívül napi 5-10 gramm xilitet termel. A kereskedelmi forgalomban kapható xilit pedig nagyrészt kukoricarostból származik. A xilitet használják sokféle egészségügyi jellegű termék, többek között rágógumi, cukorkák, fogkrémek, valamint orrüreg-öblítő szer és orrspray gyártásánál is. A cukor helyettesítőjeként sok különböző étel készítésekor felhasználható, anélkül hogy szembesülnünk kellene a cukor káros hatásaival. Sőt ellenkezőleg, a xilitnek kifejezetten előnyös élettani hatásai vannak: nem okoz elhízást, jó a fogaknak, nem emeli a vércukorszintet, segíti az emésztést, gátolja a candida gomba szaporodását. Így diétázók és fogyni vágyók, cukorbetegek, candida diétások, és az egészséges édességek kedvelői nyugodt szívvel fogyaszthatják. A xilit egy ideális édesítőszer minden korosztály számára.

A xilit nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerekhez, mint pl. a szorbitol és mannitol – kémiai összetételük lényegesen különbözik. Sok természetes formában előforduló cukorhelyettesítő a cukoralkoholok egyik osztályába, a poliolok közé tartozik. A poliolok, ahogy azt nevük is mutatja, több szénatomot tartalmaznak. A cukoralkoholok, mint például a szorbitol és mannitol, hat szénatomos szerkezetűek. A xilit szerkezete pedig öt szénatomos, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében.

A nyírfacukor nem más mint egy magyar fantázianév a xilitre (xylitolra), tehát aki nyírfacukor terméket vásárol, az ugyanúgy xilitet vásárol, mint bármely más xilit termék esetében. Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.   A nyírfacukor ugyanúgy xilit, mint ahogy a gyümölcscukor fruktóz. Nyírfacukor = Xilit. A vásárló mindkét néven ugyanazt kapja, mindkettő xilit (xylitol), és mindkettőt nyugodt szívvel fogyaszthatja. Mindkettő ugyanazokkal a termékjellemzőkkel és tulajdonságokkal bír.)

Eritritol
Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. (A legoptimálisabb védelem viszont az eritritol és a xilit kombinációjával érhető el.)
Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.

Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.

Az eritriol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.  Az eritriol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.

A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.  Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.   Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát. 1848-ban fedezte fel egy brit kémikus (John Stenhouse), friss és fermentált gyümölcsökben.

Az eritritolt először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.   Az eritriolt Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel. A nemzetközi jelölés alapján E-968 kóddal tüntethető fel élelmiszereken.   Az eritritol számos nem édesítő, élelmiszer-technikai hatással is rendelkezik.   Ezeket a hatásokat az élelmiszeripar széles termékskálán kihasználja. Az édességektől a tejtermékekig fontos összetevő.

Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír.  Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar pl. egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.    Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként, azaz stabilizátorként is használják, a kis páratartalom szárító hatását semlegesíti.

Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására is alkalmazható.  Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékének stabilizálására is felhasználják.

Az eritriol alkalmazása:  Az eritriol használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10 % mennyiségig, amivel drámai mértékben fokozható az eltarthatóság.
Az eritriol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.  Sütőipari termékek esetén az eritriol használata tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.  Az eritriol használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.  Az eritriol olvasztáskor másként viselkedik.

Következtetések az eritriolról: Az eritriol a legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája.

A Hair Nice őssejtes sampon és hajerősítő szérum hatóanyagai egymás hatását erősítik, számos lehetséges okra kiterjednek és csomagban kedvezőbben vásárolhatod meg!.