Cikkek

Kókuszzsír jótékony hatása

Immunerősítő, segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést, gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja, szív és érrendszeri betegségek megelőzése, segíti a tápanyagok felszívódását, javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet, nem emeli a rossz kolesztein szintet, máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott, ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben, könnyen beilleszthető a napi használatba, igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb), kiváló haj és bőrszépítő anyag.

kokuszolajA kókuszolajban található közepes láncú trigliceridek elpusztítják a Candida gombát. A caprilsav mellett két másik közepes láncú zsírsavat is találtak a kókuszolajban, amelyek képesek elpusztítani a Candida albicanst. Egy, az Izlandi Egyetem által elvégzett vizsgálatsorozat kimutatta, hogy „a caprilsav, egy C-10-es telített zsírsav, pusztította el a leghatékonyabban a Candida albicans mindhárom vizsgált fajtáját, a plazmamembrán szétroncsolása révén felbomlasztva és összezsugorítva a citoplazma szerkezetét. A lauránsav, egy C-12-es telített zsírsav, volt a legaktívabb alacsonyabb koncentrációkban és hosszabb inkubációs időt követően.” Ez a tanulmány komoly reményeket ad arra nézve, hogy a kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak együttműködnek a Candida albicans elpusztításában.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak hatékonyak a gomba kiirtásában, de ha ez túlságosan gyorsan történik, úgynevezett „kihalási” (die-off) effektust okozhat, amelyet másképpen Herxheimer-reakciónak neveznek, és annak következménye, hogy a mikroorganizmusok gyors elpusztítása után nagy mennyiségű gombatoxin, sejtrészecske és antigén szívódik fel. Így a tünetei még súlyosbodhatnak is, mielőtt javulni kezdenének.

A kókuszolaj fogyasztása mellett erősen javasolt az étrend kiegészítése erős probiotikus anyagokkal, az emésztőrendszer flórájának kiegyensúlyozása és az immunrendszer újjáépítése. Mellőzni kell a gombának tápanyagául szolgáló finomított cukrokat és egyszerű szénhidrátokat.

A gombaellenes program összefoglalása a kókuszzsír alkalmazásával:

  1. Használjon a főzéshez kókuszzsírt, amíg el nem éri a napi 3.5 evőkanálnyit. (Ne egyszerre kezdjen ezzel a mennyiséggel, folyamatosan növelje az adagot!). Ha keveset főz, használjon szűz kókuszzsírt is ami a benne található vitaminokkal is segíti az egészség helyreállítását
  2. Illesszünk étrendünkbe probiotikumokat vagy egyéb hagyományosan erjesztett ételeket.
  3. Vonjuk ki a cukrokat és az egyszerű szénhidrátokat, (fehér kenyér, tészta, stb.) az étrendünkből. (a cukrot helyettesíthetjük stívia édesítővel)
  4. Erősítse az immunrendszerét Omega 3-6 olajkeverékkel ( fontos, mert a szervezet működésében alap funkciókat lát el)

Minden egyes lépésnél legyen tudatában a „kihalási” effektusnak, amelyet a fentiekben részleteztem. Ilyen esetben lassítsuk a tempót, és csökkentsük az éppen folyamatban lévő lépés ütemét, vagy egy kicsit lépjünk vissza az előző lépésre, amíg a szervezetünk alkalmazkodik.

A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:

  1. Szűrt kókuszzsír : szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt.

A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

  1. Szűz kókuszzsír (virgin. extra virgin): Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez pároláshoz és külsőleg, bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.

Csak és kizárólag vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt válasszon magának! Legyen feltüntetve az olvadási hőfoka és a laurinsav tartalma A kókuszzsír olvadás pontja 24.5 c. Azért hívják sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg telített zsír!

Hogyan használhatja a kókuszzsírt?

Egyszerűen csak használja sütéshez- főzésnél. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél Stabil szerkezete miatt nem keletkezik benne méreganyag sütésnél és nem kell hűtőszekrényben tartani.

hajapolas kokuszolajjalHajápolásra is kiváló !

A kókuszolaj táplálja a legjobban a száraz hajat. Amellett, hogy kitűnően hidratál, a benne lévő telített zsíroknak köszönhetően a károsodott részeket is szépen helyreállítja. Rendszeres használatával a haj fényes, rugalmas és puha tapintású lesz a magas laurinsav tartalma miatt, melynek szerkezete nagyban hasonlít a haj proteinjeihez, így képes a szálak belsejébe hatolni.

Kókuszolajos hajpakolás : – kókuszolaj   – méz   – 1 tojássárgája

A haj hosszúságától függően fele-fele arányban keverjük el egymással a felmelegített kókuszolajat és a mézet, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. Oszlassuk el egyenletesen a hajon, aztán dunsztoljuk be, és hagyjuk rajta fél órán keresztül. Utolsó lépésként alaposan öblítsük le.

Forrás: http://candidadieta.net/candida-es-kokuszolaj