Cikkek

Paleolit táplálkozás

A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan ragadható meg? A civilizáció mely aspektusa az, amely a betegségekért felelős? A sűrű népesség? A mesterséges anyagok és a szennyezett környezet? Mind lehetséges. Én azonban a kutatások alapján úgy vélem, hogy a civilizáció megbetegítő hatásának a fő csapása a táplálkozás és a nap kerülése. Sokan megfogalmazták már ezt a „vissza a természethez” elvet, de legtöbbször tudományosan nem megalapozottan, hanem inkább csak érzelmi alapon. A legtöbb nosztalgikus irányzat ősinek a pár száz, maximum egy-két ezer éves életmódot tekinti, ami bizonyára jobb, mint a mai életmódunk, de nem elvileg más. Ami ma a reformtáplálkozásban a modern életformára válaszként született, az mélyen magában hordozza lenyomatként a 20. századi nyugati étrendet. Nem szakít vele, hanem csak megreformálja.

A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor, az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.

Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (a hajdinát is). Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő. Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.

Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot. Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.

Paleolit elve szerinti receptek : http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm

A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!  Cukor helyett soha ne használj fruktózt! Rövid távon jónak tűnik, mert nem igényel inzulint a feldolgozása, hosszú távon viszont fokozza az inzulinrezisztenciát.  Nagyon jó a sztívia is, bár van, akinek az íze nem tetszik. Keverd valamivel!  Kapható már nyírfacukor (xylitol), ami jóval kevesebb kalóriát tartalmaz és glikémiás indexe 7, azaz alig emeli meg a vércukorszintet. Ebből sem kell túlzásokba esni, de pl. a mák darálásához kell némi kristálycukor az olaj felvételéhez. Ha ezt drágálod, használj minimális répacukrot, vagy mézet (ha lehet). Ráadásul a nyírfacukor nagy mennyiségben egyeseknél hashajtó hatású, mint a szorbit.
A fruktózt (gyümölcscukrot) széles ívben kerüld el. A világ legnagyobb átverése, hogy cukorbetegeknek is ajánlják, hiszen a fruktózfogyasztás az egyik oka az inzulinrezisztenciának. Az alábbiakban egyre több abszolút paleo reggeli sütit találhatsz, elkészítésük csak addig tűnik bonyolultnak, amíg az elsőt el nem készíted. A muffinok sütésénél érdemes szilikongumiból készült muffinsütőt beszerezned, mert ebből könnyebben kifordítható a muffin. De még így is alá kell oliva vagy más paleo olajjal olajozni. Használhatsz papírkosárkákat, de ez szerintem nagyon drága. A muffin csak egy gusztusos forma, használhatsz őzgerincet vagy más hasonló sütőformákat is.  Ha sütés közben úgy találod, hogy még nyers a süti belseje, tegyél a süti tetejére egy sütőpapírt, így a teteje nem ég meg, de sül tovább a belseje.

Ha éppen nincs paleo reggelid, akkor vészhelyzetre: A főzött zabpehely és zabkorpa GI-je (glikémiás indexe) kb. 50 (ez közepes) és GT-e (glikémiás telitettsége) 6-8, ami nagyon alacsony. (Összehasonlításként: a fehérkenyér GI: 70-80; GT:34) A másik paleo-reggeli lehetőség: gyümölcs magvakkal. Csak ne földi /amerikai/ mogyoróval!

Uzsonnára vigyél magaddal 1-3 muffint, azzal kihúzod ebédtől vacsoráig.  Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a „reformolaj” csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában.
Ha végigtekintünk az orvosláson, akkor azt látjuk, hogy a meghatározó szemléletet az jelenti, hogy a betegség a beteg emberben bekövetkezett elváltozás következménye, vagyis a betegségért az egyén genetikai vagy egyéb okokból kialakult sérülékenysége hibáztatható. Ez a szemlélet abból indul ki, hogy vannak az egészséges és vannak a beteg.  Ez a szemlélet magában hordozza azt is, hogy nem a táplálkozással van alapvetően baj, hanem azzal, hogy egyesek az egészséges táplálkozásra betegséggel reagálnak.

Lehet tehát vizsgálni a szénhidrát-anyagcsere zavarát, de nem merül fel az, hogy a szénhidrátfogyasztás maga a probléma. Lehet konkrét ételek és vegyületek rákkeltő hatását vizsgálni, de nem merül fel, hogy a nyugati étrend és a melanoma kockázat miatti napfénykerülés egészében rákkeltő. Lehet az autoimmun betegségeket molekuláris szintig kikutatni, de komolyan nem merül fel, hogy a nyugati táplálkozás két nagy alapegysége, a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása a bűnös. Ha a táplálkozással minden rendben van, csak a beteg egyén reagál rá kórosan, akkor a gyógyítás azt jelenti, hogy adjuk neki továbbra is ugyanazt, csak segítsünk gyógyszerekkel neki, hogy fel tudja dolgozni a „normál” táplálékot.

Ezért nem merült fel, hogy a szívbetegség-járványt nem a zsír, hanem a szénhidrátok okozzák, ezért nem merült fel, hogy a cukorbetegség valójában normális reakció egy megbetegítő étrendre, és ezért nem merült fel – hogy egy apró, de sokaknak mégis súlyos problémát is említsek – hogy az akne összefügghet a táplálkozással. A csillagászat, a fizika, a biológia megrekedt volna a világ megértésében, ha nem söpri félre a régi paradigmát a heliocentrikus világkép, a relativitáselmélet és kvantummechanika és az evolúciós teória.

Az orvoslás új paradigmája az emberi táplálkozás új szemléletére kell épüljön. Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő.

Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előrehaladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában „a” betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik „öregszenek”. A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend kumulatív hatása.

 

 

A Hair Nice őssejtes sampon és hajerősítő szérum hatóanyagai egymás hatását erősítik, számos lehetséges okra kiterjednek és csomagban kedvezőbben vásárolhatod meg!