Cikkek

Sav-bázis egyensúly

A szervezetünk működése folyamán – ha valaki egészségesen táplálkozik is – állandóan savak keletkeznek, mint melléktermékek, de ezekkel a szervezet meg tud birkózni. Több puffer-rendszer működik, melyek biztosítják a sav-bázis egyensúly fenntartását.

A legnagyobb részt a légzési és a vese általi puffer-rendszer vállalja, de a vér általi és a máj általi pufferolás sem elhanyagolható. A veszély akkor lép fel, ha a helytelen étrend (nagy mennyiségű savasító étel fogyasztása) és a helytelen légzés hatására újabb savakkal terhelődik a szervezet. Ilyenkor a puffer-rendszerek egy idő után kimerülnek, a szervezet elsavasodik. A legfőbb savasító ételek az állati eredetű termékek (hús, tojás, tej, tejterm.).

A leginkább lúgosító ételek, amelyek segítenek a szervezet egészségének helyreállításában és fenntartásában: a nyers zöldségek és zöldséglevek. Az enyhe savasodás következményei: fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, idegesség, fáradékonyság, a koncentrációs képesség csökkenése, bőrelváltozások, kiütések.

A savasodás következményei hosszú távon:
– mészhiány létrejötte, mivel a szervezet a savak közömbösítéséhez kalciumot használ. Ha a fejbőr raktáraiban és a vérben található tartalékok elfogynak a csontokból, a fogakból fedezi a szervezet. Következmény: fogromlás, csonttörés, csontritkulás, csontfájdalmak.
– rendszeres homloküreg és orrmelléküreg gyulladás, allergiás panaszok, szédülés és fülzúgás.
– szívtáji panaszok, nyomás, ritmuszavar, bronchitis
– gyomorégés, gyomorgörcs, bélgörcs, nyombélfekély, gyomorfekély, hányás, hányinger.
– különféle kövek képződése: epe, vese, hólyagkő.

Az epekövek nagy része koleszterinkő, amely úgy alakul ki, hogy az optimális esetben magas ásványi-anyag tartalmú epétől a máj megvonja az ásványi anyagokat, hogy az elsavasodott szervezetet lúgosítsa.

Az elsavasodott epében lévő koleszterin az ásványi anyagok hiánya miatt besűrűsödik, kicsapódik és koleszterinkövek alapanyaga lesz.
– ízületi gyulladás, kötőszövet károsodás.
– pattanások, kiütések, akne megjelenése, bűzös izzadtság, a bőr kiszáradása, gyulladásos elváltozások, ekcéma, bőrgomba, dermatitisz kialakulása.
– ha az idegek savas közegben vannak az optimális lúgos helyett, fáradékonyság lép fel, krónikus fáradtság, kimerülés, depresszió, gyakori neuralgiák, idegesség, feszültség és álmatlanság.

A szervezet elsavasodását okozó tényezők:
– túlzott fehérje bevitel, ami a rothadási folyamat miatt savasít
– túlzott szénhidrát bevitel, ami az erjedés által savasít
– túlzott zsírbevitel, ami szintén erős savakat produkál
– savanyított ételek, helytelen ételkombináció ( pl.: gabona+gyümölcs együtt savasít )
– túl gyakori étkezés, túlzott táplálékbevitel

Az étrenddel lehet szabályozni a szervezetben lévő testfolyadékok kémhatását. A savasító ételeket kerülni, a fehérjebevitelt csökkenteni kell. Minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, lehetőleg éretten. Az éretlen gyümölcsök savasítanak.

Az étrend mellett fontos a fokozott ásványi anyag, nyomelem és vitaminbevitel.

Javasolt készítmények:  Fytomineral, Chlorella, Barley, Spirulina Barley, stb
A termékek webáruházunkban megrendelhetők.

Egyéb javaslat: személyre szabott terápiás javaslatot kaphat tanácsadóinktól.